Nederlandse politicus ontkent bestaan aids onder blanke hetero’s

“Aids bestaat in principe niet voor blanke hetero’s”, dat zei de Nederlandse politicus Thierry Baudet, leider van de extreemrechtse partij Forum voor Democratie (FvD), dit weekend op een campagnebijeenkomst. “De kans dat een blanke hetero aids krijgt, is kleiner dan dat hij door de bliksem wordt getroffen.” De uitspraken roepen in Nederland verbazing op van onder andere LGBT+-belangenorganisaties en het Nederlandse Aidsfonds.
Twitter Icon Facebook Icon Delen

De uitspraken deed Baudet dit weekend in Heerhugowaard, waar zijn partij voor een campagnebijeenkomst was neergestreken. De FvD-leider haalde de ziekte aan, om een punt te maken over anticonceptie en de coronamaatregelen. Volgens hem leeft de blanke heteroseksueel al sinds de jaren ’80 in een “seksuele lockdown”. “Al decennialang laten we ons aanpraten dat blanke hetero’s een condoom moeten gebruiken – los van voortplanting – voor ziektes.”  

Daarmee gaat Baudet voorbij aan het feit dat heteroseksuele personen ook aids kunnen krijgen als zij zich niet beschermen tijdens de seks. "De h in hiv staat voor human, omdat het ons allemaal raakt. Dat laten ook de 37 miljoen mensen die wereldwijd leven met hiv zien: op ieder continent en van alle genders en leeftijden. Hiv discrimineert niet,” tweet het Aidsfonds, zonder te refereren aan de uitspraken van Baudet. Ook het COC volgt die lijn. De belangenorganisatie reageert aan nu.nl: "Hiv discrimineert niet, Baudet blijkbaar wel. Hij maakt het een probleem van homoseksuelen en zwarte mensen, terwijl het een probleem is van ons allemaal."

Ook presentator Humberto Tan stond afgelopen zondag stil bij de uitspraken van Baudet. Hij twijfelde lang of hij er wel aandacht aan moest besteden, liet hij weten in zijn talkshow Humberto. Toch besloot hij zich uit te spreken tegen de volgens hem “homofobe” en “rasistische uitspraken” van de FvD-leider. "Nu kan ik er allemaal officiële cijfers bij halen (...) en laten zien dat het kolder is wat hij zegt, maar daar gaat het bij hem niet om. Hij komt nu weer met een verhaal dat de superioriteit van blanke heteromannen zou moeten onderstrepen.”

“Altijd maar die ‘verontwaardiging’ en emo-kaart om het debat te gijzelen," reageert Baudet geïrriteerd op Twitter. "Mijn punt was dat in de jaren ‘90 Europese hetero’s werden geterroriseerd met angstbeelden over AIDS terwijl de kans daarop extreem klein was en is. En ik zei dit om uit te leggen wat er gebeurt met corona.”

Ook heteroseksuele personen in Nederland krijgen de diagnose geïnfecteerd te zijn met hiv. Toch is het aantal nieuwe gevallen jaarlijks zeer laag, dankzij het gebruik van hiv-remmers en hiv-preventiemedicijnen.

Baudet is al eerder in opspraak geweest vanwege homofobie. Zo lekten er whatsappberichten van de jongerenorganisatie van zijn partij (JFvD) uit, waarin racistisch, antisemitisch en homofoob taalgebruik te lezen was. Ook schold hij journalist Joost Vullings uit voor “homo”, toen deze weigerde hem een hand te schudden vanwege de geldende coronaregels.

Twitter Icon Facebook Icon Delen

Aanbevolen artikelen