Afghaanse asielzoeker Oostenrijk afgewezen ‘omdat hij onmogelijk homo kan zijn’

outtv, gay, aszielzoeker, afgezwezen, oostenrijk,
Twitter Icon Facebook Icon Delen
De ambtenaar maakte deze beslissing op wat lijken vooroordelen te zijn. Zo zegt hij: “De manier waarop u loopt, zich gedraagt en u zich kleedt duiden er op geen enkele manier op dat u homo zou kunnen zijn,” is een van de uitspraken die de ambtenaar maakte, meld het Weense tijdschrift Falter. Maar de ambtenaar zei ook het volgende: “Volgens berichten hebt u vaker woordenwisselingen met andere kamergenoten gehad. Dat betekent dus dat er een agressiepotentieel in u schuilt, wat men van homo’s niet zou verwachten”

Volgens de ambtenaar zouden homo’s ook alleen maar van veel gezelschap houden. De jongen die asielaanvraag deed had aangegeven dat hij liever met kleinere groepen mensen omgaat of zelfs liever helemaal alleen is. De ambtenaar zei hierover: “Veel vrienden hebt u ook niet. Ik dacht dat homo’s van gezelschap hielden?” In zijn uiteindelijke besluit staat: “U bent niet homoseksueel en heeft dus niets te vrezen bij uw terugkeer naar Afghanistan.”

Homoseksualiteit is in Afghanistan strafbaar. In de Oostenrijkse wet staat dat homoseksuele vluchtelingen niet terug mogen worden gestuurd naar hun thuisland, als dat betekent dat ze daar hun seksuele geaardheid geheim moeten houden. De asielzoeker heeft beroep aangetekend tegen de beslissing.
Twitter Icon Facebook Icon Delen

Aanbevolen artikelen