Aanslagpleger gaybar Oslo krijgt 30 jaar cel

Een 45-jarige aanhanger van Islamitische Staat die in 2022 twee bezoekers van een gaybar in Oslo doodschoot, is veroordeeld tot 30 jaar cel. Bij de aanslag raakten ook meerdere bezoekers gewond.
Twitter Icon Facebook Icon Delen

De Noor, geboren in Iran, pleegde de aanslag tijdens Oslo Pride op 25 juni 2022. Voordat hij zijn slachtoffers maakte in London Pub, een op dat moment druk bezochte gaybar in de Noorse hoofdstad, zwoer hij trouw aan terreurorganisatie Islamitische Staat (IS).

De IS-aanhanger werd dan ook vervolgd voor terrorisme, waarvoor hij van de rechter de maximumcelstraf in Noorwegen heeft gekregen: 30 jaar. De rechtbank acht het bewezen dat de man bewust angst wilde zaaien onder de LGBT+-gemeenschap. Het is voor het eerst dat iemand in Noorwegen is veroordeeld voor terrorisme sinds de wet in 2015 werd aangescherpt met een hogere maximumstraf.

Mocht de man na zijn straf nog steeds een gevaar voor de samenleving vormen, dan kan zijn straf nog worden verlengd. Ook moet de dader de nabestaanden van de slachtoffers financieel ondersteunen. Dat bedrag komt neer op bijna 10 miljoen euro.

Twitter Icon Facebook Icon Delen

Aanbevolen artikelen